Ekonomi

İzmir Kahve Fuarı’na büyük ilgi Sektörün öncü isimleri İzmir Kahve Fuarı’nda

Bu yıl ilk kez düzenlenen İzmir Kahve Fuarı, katılımcı ve ziyaretçilerini ağırlarken, farklı sohbetler, kahve kavurma ve demleme gibi atölye ve etkinlikleriyle de büyük ilgi görüyor. Bölümün önde gelen isimlerinden Şerif Başaran ve Sam Çeviköz, fuarı ve Türkiye’de kahve şubesinin geldiği noktayı değerlendirdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi konut mülkiyetinde İZFAŞ ve SNS Fuarcılık işbirliği ile Fuarizmir’de düzenlenen İzmir Coffee Fair – Kahve, Kahve Ekipmanları ve Sarf Malzemeleri Fuarı, oluşturduğu ticari hacmin yanı sıra “Demleme ve Tadım Aşaması” ve “Demleme ve Tadım Aşaması” Kavurma Aşaması ve Uygulama Alanı” Farklı sohbetler, kahve kavurma, demleme gibi etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği söyleşi ve etkinliklerde sektörün önde gelen isimleri konuşmacı olarak yer alıyor. Coffee Factory’nin kurucusu, eğitmeni, birçok firmaya danışmanı, kaliteli kahve denilince Türkiye’de ilk akla gelen isimlerden biri olan Şerif Başaran, fuarda kahveyi ve kahve kavurmanın püf noktalarını anlattı. Başaran, kahve kültürünün tarihten günümüze büyük bir değer taşıdığı bu bölümde Türkiye’nin durumunu değerlendirdi.

Markalarımızla dünyada söz sahibi olabiliriz

Şerif Başaran, “Türkiye’de bu segmentte dünya ile rekabet edebilecek firmalarımız var. 70 – 80 yıllık kahve kavurma makinesi imalatçılarımız var. Ben Avustralya’dayken en çok kullanılan kavurma makinelerinin ortasında Türk markaları vardı. Ayrıca ülkemizdeki Türk kahve makinesi üreticileri ve espresso makinesi üreticileri de oldukça iyi durumdadır. Makine alanına baktığımızda en az 4-5 marka ile dünyanın ilk 20 markası arasına girdik. Öte yandan çok kaliteli kahve kavurma firmalarımız da var. Örneğin yeşil fasulye alırken Almanya, İsviçre gibi ülkeler kahveden sıfır vergi alıyor, kavurup sattığınızda ise kilogram başına vergi var. Ülkemizde de benzer düzenlemeler olmalıdır. Gerekli düzenlemeler yapılırsa sektörümüz çok daha rekabetçi hale gelecek ve gelecekte Türkiye’de tüm dünyaya kavrulmuş kahve satan markalarımız olabilir. İhracatta diğer ülkelerle çok iyi bir formda rekabet edebilir, ön plana çıkabiliriz.”

Trendi yakalamak ve yenilik yapmak gerekiyor.

Ülkemizde kahvedeki devrimin makine üretiminde de yaşanması gerektiğini belirten Başaran, “Dededen kalma geleneksel üretim yöntemlerinin yenilikçi yenilikçi yaklaşımlarla çağın ve teknolojinin gereklerine göre şekillenmesi ve değiştirilmesi gerekiyor. Yenilikçi değişimler getiren nesilleri ve markaları yurt dışında başarılı olarak görmeye başlıyoruz. Trendi yakalamak ve yenilik yapmak gerekiyor. Aksi takdirde iç piyasadan çıkamayız, hedefimiz yurt dışına açılmak olmalıdır. Kahvede 3. kuşak olduğu gibi üreticilerde de 3 kuşak bu devrimi yapmalıdır” dedi.

Son bir yılda uluslararası kahve zincir markalarının Türkiye’ye girmesi ve yerel markaların artmasıyla Türkiye’de kahveye olan ilginin her geçen gün arttığını belirten Başaran, “Kahve artık kafein ihtiyacı kadar keyif için içiliyor. . Yerel ve uluslararası markaların artmasıyla birlikte sosyalleşme trendleri kahve içilen mekanlara ve kafelere yönelmiştir. kafeler; Ders çalışabileceğiniz, oturup arkadaşlarınızla buluşup sosyalleşebileceğiniz yerler var. İnsanlar birbirlerinin evlerine misafir olarak gitmek yerine kafelerde buluşmaya gelirdi. Evden sonra buluşma noktası oldu” dedi.

İzmir konum itibariyle fuara çok uygun

Fuarla ilgili de açıklamalarda bulunan Şerif Başaran, İzmir’in 100 yılı aşkın süredir kahve ticareti ve kahve kavurma makinesi üreticilerine bölgede ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, “Fuarda yapılan düzenlemeler, workshoplar ve yarışmalar ziyaretçilerin keyifli vakit geçirmesi için çok değerli. kahveyi seviyorum Ancak unutulmaması gereken değerli kısım B2B kısmıdır. Buraya gelen profesyoneller makineden taze fasulyeye, danışmanlıktan süte, şerbetten pastaya ve mobilyaya kadar tüm bileşenlere yan bölümleriyle ulaşabiliyor. Kahve fuarlarının ticari hacmi artırmak için büyük getirileri var. izmir; Lokasyon, lojistik, konaklama, fuarın konumu açısından çok avantajlı ve hub oluşturabiliyor. Çok güzel ve geniş bir fuar alanı var. İleriye baktığımda çok daha büyük hacimlerde yarışların yapıldığı harika bir fuar olmasını bekliyorum” dedi.

İzmir’e çok yakışan bir fuar oldu.

Demleme ve Tadım Sahne’de kahvenin hayatımıza etkilerinin anlatıldığı söyleşiye katılan, bölümün tanınmış isimlerinden Coffee HQ Kurucu Ortağı Sam Çeviköz, izleyicilerden büyük ilgi gördü. 11 yıl önce Avustralya’da yaşayan ve Türkiye’ye dönen Sam Çeviköz, “Kahveyi dünyaya getiren bizleriz. Baktığımız zaman dünyanın ilk cafesi Türkiye’de İstanbul Galata’da açıldı. 1950’li yıllara kadar Türkiye’de çaydan önce kahve tüketimi vardı. Son yıllarda dünyada Türk kahvesi büyümeye başladı. Türk kahvesi ülkemizde genel olarak ekonomik olduğu için Brezilya’nın bir bölgesinden gelen kahve çekirdekleri ile yapılmaktadır. Ancak Türk kahvesini sadece tek çekirdekten değil kaliteli kahve ile de yapabilirsiniz, her çekirdekten yapılabilir.

Kahvenin seçiminden kavrulmasına, demleme yöntemlerinden uygun içme derecelerine kadar birçok konuda ziyaretçilere bilgi veren Sam Çeviköz, fuarı da değerlendirerek, “İzmir’e yakışır bir fuar oldu. İlk defa düzenlenmesine rağmen başarılı ve ilgi çekiciydi. Gelecek yılın çok daha iyi olacağına inanıyorum. Türkiye’nin kahve potansiyeli çok yüksek, büyüyen ve ilgi gören bir daldır. Yurtdışındaki kahvehanelere göre ülkemizde daha uygun kahvehaneler var ve bu konuda kendilerini çok geliştirmişler. Bu fuarda çevremizde o insanları görüyoruz. Bu fuar adına çok uygun. Söyleşime de yoğun bir ilgi vardı, gerçekten bilgiliydiler ve çok soru sordular. Gelecek yıl burada olmak istiyorum dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

torulhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort